Kociołki żeliwne, nazywane czasami myśliwskimi, są formą dużego garnka z pokrywką, który może stać na specjalnych nóżkach, bądź wisieć na łańcuchach utrzymujących naczynie nad rozpalonym ogniskiem. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim niebywałej wytrzymałości, a także odporności na działanie bardzo wysokich temperatur. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, gdzie i kiedy sprawdzą się kociołki wykonane z żeliwa. Jakie modele warto wybierać? Na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup sprzętu kuchennego tego typu?
Kociołki żeliwne – kiedy sprawdzą się najlepiej?
Główną ich zaletą jest uniwersalność, gdyż mogą być one wykorzystywane podczas imprez na świeżym powietrzu, a także w trakcie przygotowywania posiłków w domowych zaciszu, przy użyciu standardowej kuchenki lub piekarnika. Najczęściej kojarzone są jednak z przyrządzaniem potraw na ogniskach – naczynie umieszczone nad rozpalonym ogniem zapewnia odpowiednią temperaturę jedzenia. Dzięki temu, że doskonale zachowuje ciepło, będzie on stanowić niezbędny element wyposażenia każdej kuchni polowej. Świetnie sprawdzi się na imprezach plenerowych, podczas wypraw nad jezioro lub weekendu, kiedy przychodzi czas na grillowanie w ogródku.
Jakie kociołki warto wybierać? Na co zwracać uwagę?
Przede wszystkim należy upewnić się, z jakiego materiału są one wykonane – wewnętrzna powłoka powinna zapobiegać przywieraniu jedzenia, co jest szczególnie istotne w przypadku potraw, które są przygotowywane w wysokich temperaturach. Kolejnym atutem są odkręcane nóżki naczynia, gdyż pozwalają one na bezpieczne odseparowanie poszczególnych części, co sprawdza się podczas transportu. Warto upewnić się również, że dany model uzyskał atest PPIS, który dopuszcza kociołek do kontaktu z żywnością, gwarantując bezpieczeństwo użytkowników. Ostatnią kwestią jest wybór rozmiaru naczynia – jeżeli decydujesz się na zakup z myślą o przyrządzeniu poczęstunku dla tłumu gości, wybierz kociołek o pojemności 8 litrów, co pozwoli na przygotowanie posiłku nawet dla 8-10 osób.